A konyhában éppen kedvenc ételedet készíted, miközben a kutyád a lábadnál ül, és felnéz rád könyörgő szemekkel. Minden kutyatartó ismeri ezt az érzést és valószínűleg sokan elgondolkodtak már azon hogy házilag készítsék kedvenceik eledelét.
Úgy gondolod, hogy kedvenced is élvezné, ha főznél neki?
A házi kedvenceinknek való főzés nagyon vonzó lehet azok számára, akiknek van rá idejük, azonban ha jobban belegondolunk lehet nem is annyira egyszerű, mivel a nem megfelelően elkészített házi étrend súlyosan károsíthatja kedvence egészségét, különösen egy növekedésben lévő kölyökkutya esetében.
Sok állattartó meglepődik, amikor rájön, hogy a házi kedvencek számára az étel otthoni elkészítése nem feltétlenül olyan egyszerű, mint az emberi család számára. Míg minden kereskedelmi forgalomba kerülő állateledelnek a törvényi szabályozások miatt meg kell felelnie egy bizonyos tápanyag összetételnek, hogy „teljes értékű és kiegyensúlyozott élelmiszerként” kerüljön forgalomba, a tanulmányok kimutatták, hogy az otthoni ételkészítéshez fellelhető receptek túlnyomó többsége, amelyet az állattulajdonosok magazinokból, könyvekből vagy az internetről szereznek be, hiányos, tehát egy vagy több alapvető tápanyag nem szerepel ezekben a receptekben. A probléma az, hogy a házi készítésű eledelek különböző tápanyagszint egyensúlyának megtartása nagyon nehéz és ez a nem megfelelő étrend lehet hónapokig vagy akár évekig nem lesz nyilvánvaló, főként felnőtt állatoknál egészen addig amíg a kedvencünknek nem lesz súlyos vagy akár visszafordíthatatlan egészségügyi problémája.
Rengeteg helyen olvashatunk, valamint televizitműsorokban is gyakran találkozunk szomorú történetekkel – a kiskutyákkal, akiket csonttörésekkel és rohamokkal szállítanak kórházba a tápanyaghiány miatt, valamint a felnőtt állatoknál, akik súlyos szívbetegségben vagy például taurinhiány miatt vakságban szenvednek. Míg a felnőtt házi kedvenceknek különleges alkalmakkor (ünnepnapok, születésnapok) készített házi főtt ételek egészséges háziállatoknál valószínűleg nem okoznak egészségügyi problémákat a potenciális gyomorrontáson kívül, nagyobb odafigyelés szükséges egy olyan étel vagy étrend összeállításához, amelyet egy kisállat napi rendszerességgel fog fogyasztani, ha meg akarjuk előzni az ilyen tragédiákat.
Több száz olyan weboldal van ahol házi készítésű állateledel receptjével találkozhatunk, valamint folyóiratok és könyvek, és ezek közül nem egy jó hírű, ismert és elismert szakemberektől származó forrásokból merít. Miért ennyire problémás akkor a házi készítésű állateledel.
A legtöbb állateledel recept nagyon precízen írja le az összetevőket és azok pontos mennyiségét de ezek beszerzése sok esetben lehetetlen. Amikor például meghatározott zsírtartalmú bőr vagy csont nélküli húsról tesz említést egy-egy recept akkor nem közli pontosan, hogy az ebből elkészített étel pontosan milyen százalékban kell tartalmazzon zsírt vagy proteint, de ha lenne is egy ilyen adat otthoni körülmények között lehetetlen megállapítani a kész étel pontos energiatartalmát vagy zsírszintjét.
Amennyiben van egy pontos recept azt a leírtaknak megfelelően be is kell tartani, azonban a látszólag jóindulatú helyettesítések, mint például az egyik hús felcserélése a másikkal, drámai módon megváltoztathatják az étrend által biztosított tápanyagokat és kalóriákat. A recept módosításának mellőzése nehezebb lehet, mint amilyennek látszik. Több felmérés is készült, ahol olyan állattartó gazdikat kérdeztek meg akik az elmúlt években különböző receptek alapján házilag készítették a kis-kedvencük számára ételt. A kisállat-tulajdonosok több mint 80%-a változtatásokat hajtott végre mivel nem tudták beszerezni a megadott összetevőket.
Összességében elmondható, hogy kedvenceink számára az ételek házilag történő elkészítése sokkal fáradtságosabb mint főzni egy családnak, az összetevők nem megfelelő aránya pedig veszélyeztetheti kedvencünk egészségét.
Mi a véleményed